onsdag 27 augusti 2014

Professionell cyklist? Javisst!... Cykling med Team Tibco

Tillhör du den kategori av människor som fortfarande bjuder in till möten på golfbanan eller på en pub någonstans? Då är det dags att tänka om för när TIBCO bjuder in till business event tillsammans med kunder och partners då gör man det visserligen på en golfklubb men med ett helt annat syfte. För det här mötet leds av två team-medlemmarna ur TIBCOs professionella cykelteam. Idag ska vi minsann få röra på benen och även lära oss av hur ett professionellt team leds och hur man hanterar roller, ansvar och dynamiska grupper.

Se filmen nedan som kort sammanfattar dagen.



Jasmin Glaesser
Dagen börjar med frukost där vi är ett 20-tal inbjudna som minglar och lär känna varandra följt av att vi ekiperas med TIBCOs teamkläder vilket fyller en glad amatör med känslan av att också vara proffs.

Kort därefter anländer Team Tibco cyklisterna Jasmin Glaesser från Canada som tog ett brons i Velodromcykling senaste Olympiska spelen i London samt Joanne Kiesanowski Nya Zeeland även hon Olympier och med en rad av mästartitlar.

Gemensamt för de båda är att deras lag team TIBCO nyss har blivit amerikanska mästare. Inte dumt, med ett sådant sällskap gäller det att bita ihop under cyklingen för även om jag tror att de här tjejerna väntar in oss så är vi ett 20-tal cyklister med en överrepresentation på 40+. Med en sådan samling har jag en stark föraning om vad som kommer att hända efter några kilometers cykling.
Joanne Kiesanowski
Just det! En utbrytarklunga som tycker att det går lite långsamt och där jag med stor sannolikhet kommer vara del av. Det här kan bara bli kul!

För även om regnet öser ned idag är det ingen av oss som lägger någon tanke vid det. Vi vill bara ut på vägarna.

Många av oss har lärt känna varandra under frukosten och vissa känner varandra sedan tidigare, IT-världen är liten. Givetvis går snacket, har du varit där? Du borde testa det här loppet. Hur många mil har du i benen och så vidare. Med andra ord oerhört intressanta diskussioner för en invigd men föga intressant för en som inte gillar cykling.

Här är nog likheten med golf slående. Man blir betagen eller kanske snarare besatt och fångad av cykling liksom golf. Båda tar dessutom en ensenlig mängd tid i anspråk i linje med att man utvecklar sig inom området.

Vi står redo men innan vi ger oss görs en genomgång av regler för cykling i klunga och vi pratar förstås även säkerhetsregler. För även om de flesta är vana cyklister och oftast är riktigt duktig på regler i klungkörning så har de där cykelkläderna konstigt nog effekten att reducera riskbedömningsförmågan. Repetition är kunskapens moder och vi lyssnar gärna full av förståelse att Jasmin och Joanne är troligen livrädda för vilka galningar som står och hoppar bredvid sina cyklar.

För säkerhets skull görs en genomgång av regler vid cykling i klunga

Äntligen är vi på väg! Sakta rullar vi fram under lite småprat och klungan  håller ihop fint. Ingen av oss har cyklat här förut så även om många vill åka fortare hindras vi av att vi inte vet vart vi ska. Vilket kan vara nog så viktigt.

Se där, några cyklister börjar röra sig lite fortare vilket genast lockar några till som positionerar sig längre fram. Och ser man på, är det inte av cyklisterna som laddat ned rutten till sin cykeldator. Nu finns det inga hinder. Farten accelerar och Jasmin följer med vår grupp medans Joanne cyklar i den aningen långsammare gruppen.

För min del ger känslan av att vara i en klunga en riktig kick. Efter att ha kört ensam större delen av sommaren på tempocykeln för att träna triathlon så blir klungcyklingen en fartupplevelse med mindre ansträngning jämfört med att cykla ensam. Att ligga i farter mellan 35-60 km/h där ansträngningen ligger de gånger du går upp i täten är en skön känsla som förstärks av skrikandet från växelnav vilka låter som en jagande bisvärm när bakhjulen från de kringliggande cyklarna frihjular.

Under cyklingen söker jag att hitta knep och tekniker från hur Jasmin cyklar. Jag ser att även om vi har hög fart i backar så trampar hon lätt med hög kadens och stundtals även reser sig från cykel. Själv
Liten men väsentlig del
trampar jag tungt, inte för att jag vill utan för att jag måste. När jag i söndags skulle fintrimma cykeln märkte jag att växelhållaren fram satt löst. Kunde inte ha kommit olämpligare och på måndag förstår jag att den trasiga delen är en specialreservdel från ramtillverkaren.

Som tur är kliver plåtslagar-Ulf fram kvällen innan med en plåtbit, två skiftnycklar  och en borrmaskin. Efter ett par timmars vridande, borrande så sitter grejerna på plats. D.v.s växeln sitter på plats med den lilla egenheten att den inte går att använda. Man kan säga att den är hårdkodad till det yttre drevet. Men det går att cykla. Och redan innan jag ska lära mig om likheter mellan arbetsliv och proffsliv har jag lärt mig att underhåll och regelbundna översyner är viktig. Se där, jag ligger redan för de andra :-)

Det ihållande regnet märks inte mer än att ibland under den kurviga vägen oroas man en aning om risken för vattenplaning. Försöker hålla igen i de tvärare kurvorna för att inte riskera något. Vi har ju trots allt haft en säkerhetsgenomgång.

Cyklingen går mot sitt slut och vi närmar oss Österåkers Golfklubb igen. Vi saktar ned och cyklar pratande sakta mot väntande  lunchbuffe.

När farten stannat av och vi kliver av cyklarna känner jag för första gången att jag fryser. Men vad gör väl det när varma duschar står och väntar på att återställa kroppsvärmen.

Föreläsningen om likheter mellan proffs och arbetslivet

Efter en välförtjänt god lunch samlas vi för en föreläsning om likheter mellan livet som cykelproffs och att vara proffs i arbetslivet. Under föreläsningen och diskussionerna inser vi snabbt att det finns en massa likheter och inga egentliga olikheter.

Föreläsning, notera att ingen PowerPoint används...

Kompetensutveckling: En proffscyklist kompetensutvecklar sig ständigt genom träning, bra kost och taktiska genomgångar för att vara konkurrenskraftig i teamet. Inte olikt oss med andra ord. Ska man leta en skillnad här kan man säga att det endast är tiden för när du inte längre har något att konkurrera med som är betydligt kortare i ett proffsstall om cyklisterna inte har en ständig utveckling och konkurrenskraft. Ett företag som inte kompetensutvecklar sina anställda och vidareutvecklar produkter klarar sig säkert några år men därefter har lojaliteten till köparna gått förlorad.

Eget ansvar: Samtliga cyklister ansvarar själv för sitt träningschema och att vara i god form inför säsongen med proffsteamet och i det ingår även att själv balansera engagemanget i nationella uppdrag för sit land. 
För många är nog detta en skillnad i den egna vardagen då en del lägger ansvaret för sin egen kompetensutvecklingen i händerna på en överordnad. Alla parter mår bättre av att individen själv söker sina medel för att uppnå egna mål vilket även understryks i denna föreläsning.

Strategi: Inför loppet finns alltid en race plan och en strategi. Denna strategi omprövas beroende på förutsättningar under loppet. Vid sidan av vägen följer en race director utvecklingen och tendenser. Genom att finnas vid sidan av vägen har teamets race director en större överblick av de olika grupperingarna och hur avstånden utvecklar sig. Baserat på detta ges teamcyklisterna nya strategier för att veta om de ska svara på en utbrytning eller om det är läga att själv göra ett utbrytningsförsök.
I arbetslivet kan strategier vara något som man tar lite lätt på vilket gör att drivkraften går i olika riktningar och inte ger den effekt man önskar. Strategiarbetet är i värsta fall något man gör schemalagt på årlig basis för att någon har sagt att det ska göras. Strategier är en dokumenterad riktning för att bilda samsyn hur man ska nå mot ett gemensamt mål och inte en statisk PowerPoint som läses en gång för att snabbt glömmas.

Roller: Som cyklist i ett team har du en eller ett par specifika egenskaper som är bra för gruppen. Du kan vara stark spurtare, bra i backe. Stark att länge ligga och dra i hög hastighet etc. Olikheterna i teamet tas till vara och ses som den stora styrkan. Det team som fyller sitt lag med enbart starka sprinters kommer aldrig ha möjlighet att slåss i en spurt.

Att förstå att dynamiken i en grupp är det som gör gruppen och här finns förstås mycket att lära. Även om vi har lätt att förstå vikten av dynamik i sport så har vi inte lika lätt att se dessa samband i yrkeslivet. Kanske det känns uppenbart att om man i fotboll har 11 Zlatan så blir det inte bra ändå.
I yrkeslivet så är återkopplingstiden i t.ex. ett projekt så mycket längre att man inte uppenbart förstår att man misslyckade för att man hade 11 programmerare och ingen projektledare och testare eller vice versa.

Semester: Semestrar du med mobiltelefonen? Då låter du inte kroppen finna den kraft som behövs för att orka med kommande säsong. Joanne berättar att hon inte sitter på cykeln på åtminstone 5-6 veckor efter en säsong för att återigen vara hungrig när det är dags att arbeta hårt under uppbyggnadsfasen till nästa tävlingsår.
Här säger jag bara: Skärpning allesammans! :-)

Träningen och kosten då, vad är tricket?

Under föreläsningen hann vi givetvis även med om att prata träning och som tidigare sagts är det individuellt ansvar för varje team-medlem att säkerställa sin form och detta sker ofta enligt det som passar just dig.

Att äta balanserat och sova var en av aspekterna som Jasmin och Joanne pekade på. Sen om du äter bara kött eller grönsaker är mindre viktigt. Jasmin som är vegan finner sitt protein i olika typer av grönsaker. 

Träningsmässigt berättar Joanne att hon oftast kör ett upplägg på 3 dagar träning en dag vila 2 dagar träning följt av en dag vila.

Liksom strategin bedrivs träningen på ett sätt att de dagar kroppen inte svarar ställs träningsprogrammet om till lätt träning för att istället ha en kropp som svarar dagen efter och då kunna bränna på hårt.

Här tror jag speciellt i löpning att löpare tränar stenhårt efter ett program bara för att det står så och glömmer att ta hänsyn till den egna kroppen. För er som är löpare känner ni säkert igen Anders Zalkais träningsprogram för att klara maran på XX:XX timmar. Bara för att Anders sagt det ska det göras är det allt för många som tycker, tror jag. Lyssna på din kropp i första hand är budskapet.

Det här blev ytterligare ett långt blogginlägg men det var en intressant dag och om jag får tid ska jag kompilera ihop en filmad sammanfattning av dagens föreläsning och lägga ut.

Vil ni ha mer information om Team Tibco hittar ni det här: http://www.teamtibco.com/

Slutet på en intressant dag

God mat serverades efter genomfört cykelpass

Kartläsningspaus




Jag själv efter genomförd cykling



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar