tisdag 21 juli 2015

Bara i Hälsingland - Träningsstart på semestern

Så har semestern börjat och vi packade direkt våra väskor och begav oss mot Hälsingland. Dels förstås för att simma Å-simmet i Voxnan, men även för att spendera några dagar i stugan i norra Hälsingland, närmare bestämt i Lokilen vid Lobonäs. Några dagar med bristfällig internetuppkoppling ska väl om något göra att man hamnar i semesterlunk är tanken.

Vi fick av en händelse reda på hälsa & träningsdagen på Valla i Färila; Evenemanget kallas Valla Wellnes och har ett fullspäckat program när det gäller träning. Eftersom Färila enbart är 5mil rakt igenom skogen från vår stuga beslöt vi oss för att spendera en dag med träning. Programmet för dagen är späckad med aktiviteter och i den här posten kommer några bilder och vad som erbjöds och hur min dag såg ut.


Uterummet för dagen, Hembygdsområdet i Färila. Här var det dock allt annat än lugnt

För egen del har jag ännu inte kommit över Hornindal löpningen helt ännu så därför stod Yoga högst upp på att göra listan. Nu om aldrig ska väl yogan göra nytta.

Utsikt från vår plats i solen

Program Valla Wellnes 2015

Nedan erbjöds som aktiviteter. Allt som allt hann man med 5 pass och två föreläsningar och det här kostade enbart 100:-, sånt kan bara hända i Hälsingland. De aktiviteter jag själv deltid i är grönmarkerade och i kursiv stil.

10.00-10.45 
-Löpning (Tommie) ,UTOMHUS
-Hathayoga (Ida), INNE på Sommarserveringen
-Funktionel Cirkelträning Tema: Burpees Bonanza ( Maria T) Gymmix, UTE
Som första pass valsen jag Yoga. Den här Yogaformen kände jag till vilket gjorde att här hängde man med hyfsat. Bra start på degen med en dos Yoga.

11.00-11.45 
- Asthangayoga (Johan) , INNE på Sommarserveringen
-Dansinspirerad träning med Maria S, UTE

Andra passet blev Yoga igen och den här formen av Yoga var både ny för mig och spännande. Ashtangayoga ska var en mer idrottslig, fysisk och dynamisk form av yoga. Vi började rätt basic för att gå mot en del rätt avancerade övningar då de flesta av oss som var med fick ge upp. Ashtangayoga  verkar vara rätt krävande och en del övningar var imponerande. Mycket fokus i den här typen av Yoga verkar vara att ge ökad muskelstyrka, hälsa och livskraft och förstås övningar som tänjer och stärker kroppen.
Jag Googlade Ashtangayoga och fann följande effekter på en webbsida

  • Ger fastare och mjukare muskler, avlägsnar onödigt fett och ger en lätt och energisk känsla.
  • Renar kroppen från de gifter som samlas genom en ohälsosam livsstil och återför förlorad livskraft till kroppen.
  • Håller kroppen och sinnet ungdomligt, friskt och livskraftigt.
  • Utgör effektiv träning kombinerad med olika sporter och fritidsaktiviteter.
  • Minskar risken för sträckningar och skador.
  • Förbättrar immunförsvaret och ämnesomsättningen.
  • Förbättrar syreupptagningsförmågan, kvaliteten på andningen och medvetenheten om andningen.
  • En forskningsresa i din kropp och ditt sinne.

Tja, kanske man ska prova på den här formen

12.00-13.00 
-Föreläsning med Carolina Klüft (På Scenen)
Intressant föreläsning av Carolina med lite info vad som hände bakom kulissen, men framförallt vad som drev och motiverade henna till de prestationer hon gjorde under sin idrottskarriär. Det tre ledstjärnorna som hon hade under karriären var följande

  1. Ha kul
  2. Alltid ge 100%
  3. Lära mig något under varje tävling
Enkla regler vilket gör det lättare att följa dem med. Min egen ledstjärna att alltid ha kul kanske får utökas med ytterligare två. Att altid ge 100% tror jag faktiskt jag är dålig på, även att lära av både misstag och framgång är jag dålig på att ta till mig.  

Carolina Kluft ritar och förklarar på ett roligt sätt


13.00-13.45 
-Bodybalance (Anna N) Gymmix,INNE på Sommarserveringen
-Afrodance (Louise), UTE
Tredje passet var fokus på balans och att stärka

14.00-14.45 
-Funktionellt träningspass med Linus Johansson, UTE 
-Löpning (Tommie), UTE
-Yinyoga (Ida), INNE på Sommarserveringen
Här blev det faktiskt ett löppass. Kunde inte motstå lite traillöpning efter all yoga, och se! Nu gick det faktiskt springa igen
15.00-16.00 
-Föreläsning av Linus Johansson (På Scenen)
-Föreläsning av Maria Nyqvist om Fyton-/Micronärningens fördelar  (Övervåningen på Hembygdsgården)
Här fick valet gå till Linus föreläsning som var grymt intressant om kroppsfixering och att vi nog inte ska vara så fokuserade på kroppsdelar utan istället vårda vår kropp. Linus kallar sig själv Friskgymnasten och hans föreläsning var riktigt inspirerande. På hans webbsida står det "Den mänskliga kroppen är utformad för att utföra rörelse. Den är inte till för att sitta still och frågan är om den verkligen är till för att tränas?"

I vilket fall höll han en riktig inspirerande föreläsning om hur vi bör vårda vår kropp och några tänkvärda.
Hyfsad utsikt under föreläsningarna

16.00-16.45 
-Funktionell Cirkelträning  Tema: Löpfri konditionsträning (Maria T) Gymmix, UTE
-MediYoga ( Helena E Brink), INNE på Sommarserveringen
-Föreläsning av Karin Isidorsson om yngre åldrande  (Övervåningen på Hembygdsgården)

Här hade jag planerat att fortsätta Yogaspåret men blev övertalad av sällskapet att följa med på cirkelträning, Hua! Här fick man en påminnelse att det slarvats med core-träningen. Tur att det var sista passet för dagen för efter den här omgången stod jag knappt på benen. Roligt förstås men som sagt. Mer träning av den här sorten behövs för att få igång alla delar av kroppen. Men det visste jag ju redan. Fast jag ännu inte tagit riktig action...

Vad säger ni? 100 spänn för en sådan här dag! Inte dåligt. Ännu en bonus med dagen var den goodie bag som de 100 första besökarna fick. Sponsrad av RFSU. I Hälsingland förstår man att aktiva människor är aktiva på alla plan och därför packar man en goodie bag därefter, kolla in innehållet i bilden nedan :-) 
En goodie bag full med kondomer etc. Inte dåligt alls:-)
Här är länken till Valla Wellnes webbsida för planering till nästa år http://www.vallawellness.se/

Förutom träning på Valla wellnes blev det ett löppass och ett cykelpass per dag med stugan som utgångspunkt. Så skönt att springa i skogarna i Lobonäs; Löprundan passerar alltid den vilda forsen i Hylströmmen som är både spektakulär samtidigt som den bjuder på naturliga jacuzzi-bad om man accepterar den lite svalare temperaturen. Har ni vägarna förbi Hylströmmen är det klart värt ett besök för att chilla en stund, skönt brus  från forsen och man är nästan alltid ensam. Se film nedan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar